Hästens rygg
Hästens rygg hålls upp av ett ligament som fäster i skallbasen och i alla kotor hela vägen bak till svansroten. När hästen tar ner sitt huvud sträcks ligamentet och ryggen ”åker upp”. När inte tyngden av hästens huvud sköter sträckandet så är det hästens halsmuskler som sträcker ligamentet. Ryggmuskeln som vi placerar sadeln på är en rörelsemuskel dvs att den ingår i muskelkedjan som gör att hästen kan röra sig framåt. Lite förenklat kan man säga att när ena sidan är sträckt så är andra sidan avslappnad. Denna muskel får under inga omständigheter tvingas att hållas spännd/kontraherad statiskt vare sig av en sadel som inte passar eller att den rids i för hög ihopdragen form (Hyper Extention) eller för djup rund ihopdragen form (Hyper Flexion, Roll Kur, Low Deep Round ). När ryggmuskeln (Longissimus) tvingas till låsning dras bäckenet framåt och hästen kan inte längre trampa under sig och hjälpa till att sträcka ligamenet bakifrån och det blir ännu besvärligare för hästen att röra sig.
Bogbladet
Formen på hästens rygg
- Att tänka på med sadlar med bom
Viktigt att tänka på när du skall köpa sadel med bom
Bommen är den hårda stommen som en konventionell sadel är byggd på och den kan tex vara av trä, plast, komposit och ofta är den stålförstärkt dvs den är väldigt styv. Om bommen inte passar hästens ryggkontur så blir det tryckpunkter och det hjälper inte vilka paddar du än lägger under. Paddarna flyttar bara felet till en annan plats på ryggen. Tänk dig själv en sko som inte passar: om skon trycker någonstans och du tar på dig en extra strumpa så trycker det bara ännu mer. Prova själv att träna biceps med ett läderband åtdraget runt armen. Du är inte så tuff många repetitioner.
Därtill kommer att fram på sadeln finns koppjärnet med ortspetsarna som oftast är ett ca 5mm tjock och ca 1.5cm brett metallstycke. Ortspetsarna kan vara framåtvända, gå rakt ner eller vara bakåtvända. Framåtvända ger minst plats för bogbladets rörelse och bakåtvända ger mest plats. Det är oxå detta metallstycke vi pratar om när vi pratar om bomvidd och bomvinkel.
Ofta när hästen har breddat sig så säger vi att vi måste ha en större vinkel på bommen, men det är faktiskt fel. Vi behöver då en mindre vinkel men bredare bomvidd. En unghäst behöver en större vinkel men mindre bomvidd än en äldre korrekt riden och musklad häst som behöver en mindre vinkel men bredare bomvidd. Detta pga att det är musklerna på och under den översta delen av bogbladet som breddar sig mest vilket gör att bogbladen blir mer vertikala, sett fram- eller bakifrån, ju mer hästen tränas.
En häst mellan 3-5 år som tränas korrekt kommer att behöva ny vidd(bredare) och vinkel(mindre) på koppjärnet ungefär var 3:e månad och mellan 5-8år var 4:e månad. Om man inte gör detta så kan hästen inte att muskla sig och utvecklas som den ska.
Tanken är att både vidd och vinkel skall vara sådan att bogbladet kan jobba ostört. Problemet är bara att de allra flesta hästar är asymetriska dvs dom har en skuldra som är större än den andra, oftast vänster. Men alla koppjärn är symmetriska vilket gör att sadeln allt som oftast putts åt höger då vänster bog tar i ortspetsen. Detta gör oxå att den vänstra horisontella panelen åker upp på ryggraden, ligamentet och nerverna speciellt när man svänger till vänster. Hästen kommer då sänka ryggen, öppna bäckenet och lyfta upp huvudet och det vill man ju inte som ryttare.
I en Barefoot bomlös sadel finns ingen hård bom, det finns alltså inget som kan skapa tryckpunkter. En sadel kan passa alla hästar med hjälp av olika paddar och olika vidder på det något flexibla framvalvet. Du behöver inte byta sadel för att hästen ska kunna muskla sig! Den kan inte låsa bogbladet då det inte finns några ortspetsar som kan trycka bakom bogen. Barefoots framvalv är gjorda för att bogen skall kunna jobba under dvs det har en rund platt yta med en diameter på ca 10 cm med olika vinklar och vidder att välja mellan.
Du hamnar naturligt på hästens balanspunkt och sätet är mjukt och skönt att sitta i.
Jag har själv sett hästar som har haft en sadel, med bom, som passat bra som sedan fått på sig en bomlös sadel och blivit en helt annan häst. Rört sig mkt bättre genom kroppen och fått mer framåtbjudning, blivit gladare hästar helt enkelt.
Att tänka på med bomlösa sadlar
En bomlös sadel kräver en specialpadd, det är en padd med paneler som ger ryggfrigång och säkerställer tryckfördelning och stötupptagning. Den gör oxå att sadeln går att passa in på hästen om det behöver lyftas lite fram eller bak eller fyllas ut i mitten. En del tycker att man sitter lite högt och det blir lite svampigt, medan andrar gillar det som en mjuk och skön sadel med nära kontakt med hästen. Man får inte heller samma stöd som ryttare utan det känns lite vingligt de fösta gångerna. Men efter ett tag så har man fått upp balansen, fått bättre sits och bättre magmuskler.
OBS! En del ryttare får ont höfterna och det betyder att sadeln är för bred. Sluta då att rida i den, för sadeln måste passa både häst och ryttare så ingen av parterna skadas av ridningen.