Bra att veta om sadeln:

Stall Rustorp - JeanetteSadeltyper

Hoppsadlar är gjorda för att hoppa i. Stigläderkrampan sitter längre fram än på dressyrsadlar för att du skall hamna i rätt position och balans i språnget. Detta gör att du all annnan tid hamnar i stolsits vilket medför att du dunsar vid nedsittning och måste kasta dig framåt i lättridningen för att komma ur sadeln. Du sitter inte i balans med lodlinje öra-axel-höft-häl. Denna balans är jätteviktig för att våra egna ryggar skall hålla för ridning och för att hästen skall slippa onödigt slitage på sin genom att hela tiden behöva parera ditt ” hävande” bort och fram.

Dressyrsadlar sätter dig i rätt balans för all annan ridning då stigläderkrampan sitter längre bak. Du hamnar alltså i lodlinje och kan utan ansträngning rida lätt rakt upp och rakt ner och sitta i balans och därmed också göra hästen mer lyhörd och känsligare för dina hjälper.

Allroundsadlar är därmed inte bra för varken hoppning eller dressyr.

Stigläderkrampans position

Har du svårt att hålla ner hälen och åker dina skänklar bak när du hoppar? Då sitter stigläderkrampan för långt bak.

Känns det som om du vill sadla långt fram för att hitta balansen, komma i kapp hästen, när du ska hoppa? Då sitter stigläderkrampan för långt fram för dig.

Kvinnor har längre överben än underben och behöver därför ha stigläderkrampan längrebak jfm män.

Sadelns position

Sadelns djupaste del skall ligga på djupaste delen av hästens rygg annars är det två balanspunkter som motarbetar varandra. Man vill ju vara ett med hästen, finna harmoni och avspändhet. Det kommer naturligt om din och hästens balanspunkt ligger så nära varandra som möjligt. Hästar har ju olika ryggar och därmed balanspunkten/djupaste delen på ryggen olika långt bak.

Sadelgjorden

Alla hästar har olika lägen för sadelgjorden. Sadelgjordsläget är den del under magen där hästen är ”platt”. En del har den långt fram och en del långt bak. Det är viktigt att sadelgjordsstropparna hänger och spänns vinkelrätt mot denna del av magen annars tenderar sadeln att glida framåt om hästen har ett framåt sadelgjordsläge och stropparna sitter för långt bak på sadeln. Eller så glider sadeln bakåt då sadelgjordsläget är långt bak och stropparna långt fram. Optimalt är om balanspunkter, stroppar och sadelgjordsläge går lodrätt men det händer inte så ofta att man har sån tur.

Sadelgjordsspännena, eller andra spännen heller för den delen, får aldrig ligga precis bakom armbågen. Hästen har ett nervcentra där och tar arbågen då i spännena så vill den inte ta ut steget utan blir trippig. Och det vill vi ju inte. Mät 10 cm ovanför armbågen på ena sidan till samma ställe på andra sidan så har du längden på en dressyrgjord som passar.

Sadelns utformning

Rider du i en sadel som är för bred över midjan för dig pekar tårna utåt. Det är alltså inte ditt fel att tårna pekar utåt och det spelar ingen roll hur mycket ridläraren/tränaren tjatar ” in med tårna” för det går inte.

Får du ont i sittbenen när du rider? Då är sadeln för smal i sätet för dig. Vi tjejer är har ju av naturliga skäl bredare mellan sittbenen och många sadlar är gjorda efter mäns mått.

Brukar du som tjej få skav, ja du vet där fram, så är sadeln för ”hög” för dig. Även här är män och kvinnor olikt byggda. Kvinnors pubisben sitter längre ner än mäns och detta gör att vi lättare får skav. Män kan ju få ont på andra sätt…..

Jag föreslår att du tar dig en titt under följande länk Kvinnor vs Män