Ekipageutveckling

Här erbjuder vi ett helhetskoncept där behandling och träning av både häst och ryttare ingår. Vi pratar även om hovar, foder och utrustning och försöker tillsammans komma fram till vad som är bäst för just detta ekipage. Hur mycket vi behandlar beror på hur mycket vi anser det behövs. Ett tillfälle per vecka för träning av ekipaget och ett programupplägg för ryttaren som ryttaren sköter hemma, i stallet eller på gymmet beroende på vad som passar dig bäst, ingår.

För att få friska ryttare och hästar krävs ett helhetstänk, tid och tålamod. Många ryttare och hästar idag mår dåligt och de allra flesta har  fått hjälp med att släcka symptomet men inte kommit fram till orsaken som skapar symptomet. Många orsaker skulle kunna elimineras, en del orsaker kan inte elimineras helt men minskas och på så vis ge mkt mindre symptom. Tex så kan sadeln orsaka hältor men även fel träning, fel skoning, fel bett, fel foder och snedbelastande ryttare kan ge samma symptom.

För att vi överhuvudtaget skall ha en häst att rida på så måste den ha ett bra foder med högvärdigt protein, mkt fibrer och lite stärkelse och socker och ett organiskt mineral. Får vi och hästarna inte tillräckligt med mineraler kommer vi inte att fungera. Vi blir trötta, senor, leder och muskler blir sköra och mindre hållbara. Psyket påverkas och de inre organen och immunsystemet försvagas.

För att inte belasta senor, ligament och leder fel måste hovarna vara i ordning.

När detta är ”taken care of” kan vi börja rida och då måste vi ha rätt utrustning. Hästen skall röra sig bättre och friare under sadel än utan, då har man en bra sadel. Viktigt är att sadeln är justerbar i rätt vidd och vinkel  i koppjärnet.

Pannbandet på tränset får inte vara så kort att nackstycket dras fram mot öronen. Hästens överkäke är bredare än underkäken och därför kommer nosgrimman trycka på tänderna och ge skav på kinden om man inte använder pullargrimma, rätt inspänd, eller remontgrimma. Om du stänger din mun och biter ihop så är hela munnen fylld av din tunga, detta gäller även hästen så tänk er för innan ni drar åt nosgrimman. En del hästar vill hellre ha trycket från bettet på lanerna och lägger därför tungan över bettet. Prova själva att trycka fingrarna mot tungan och se hur lång tid det tar innan ni får kramp i tungan. Bettet skall ligga still i hästens mun, ej åka från sida till sida, så använd lagom långa bett gärna med skänklar på som både håller bettet still och förhindrar att bettet skulle åka genom hästens mun i en paniksituation.

Detta försöker vi lösa i samspråk med dig som ryttare i paketet ”Ekipageutvecklig”

 facial-nerves-and-the-importance-of-bridle-fitting-diane-schellflamenco1710img_0402-1bild2img_8958

bild2blogg15126191_1522294931120956_1560106339_o